Debatní večery Politologického klubu

10.02.2012 17:25

Debatní večery Politologického klubu

Na konci zimního semestru zahájil své působení na Katedře politologie studentský spolek, Politologický klub. Studenti pořádají neformální debatní večery, při kterých jsou probírána aktuální politologická témata.

První debatní večer se odehrál 21. listopadu v příjemném prostředí Restaurace Satchmo. Tématem byla Přímá volba prezidenta v České republice. Za hojné účasti studentů, hlavně z řad prvního a druhého ročníku, zahájili debatu úvodním slovem PhDr. Jan Outlý, PhD. a JUDr. Jan Malíř, PhD. Poté se již sami studenti vyjadřovali k danému problému. Vesměs se všichni účastníci debaty shodli na tom, že přímá volba prezidenta v ČR nezapadá do našeho systému parlamentní praxe, a že se jedná o čistě populistický krok českých politiků. Zajímavým poznatkem byl i návrh na potenciální změnu celého politického systému v poloprezidentský místo polovičatého řešení přímé volby v parlamentním systému. Obecně byla odmítána většina argumentů obhajující přímou volbu, řešením politické nestability počínaje či posílením přímé demokracie konče.

Druhý debatní večer se odehrál na stejném místě o čtrnáct dní později. Tentokráte byla tématem Revoluční vlna v arabském světě. Hostem byla Mgr. Jana Kostrounová. Oproti první debatě bylo toto téma poněkud bouřlivější, zvláště když se někteří účastníci debaty dotkli otázky terorismu či potenciálního sjednocení arabského světa na náboženském základě. Zajímavou částí diskuze bylo také téma cesty k demokracii v arabských zemích, o jejich specifickém pojetí demokracie a přílišném vnucování západoevropského liberálně demokratického typu společnosti.

V případě, že máte zájem spolupodílet se na pořádání diskuzí, výběru témat či pouze chcete navštěvovat naše debaty, tak pro více informací nás kontaktujte via e-mail: martin.schmiedl@uhk.cz, iva.dulovcova@uhk.cz, barbora.kapralova@uhk.cz.


Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.