Zprávy ze Všestar

05.03.2010 08:55

Centrum experimentální archeologie ve Všestarech si podalo koncem ledna 2010 žádost o grant na stavbu pravěkého archeoparku s vlastním muzeem. Na začátku tohoto roku se podařilo získat stavební povolení a tím byly splněny podmínky pro podání tohoto grantu. Pokud UHK spolu s Královéhradeckým krajem získá potřebných 47 miliónu Kč, ve Všestarech vznikne 8 nových objektů včetně několika rekonstrukcí pravěkých obydlí a centrální budovy, ve které se bude nacházet expozice pravěku a depozitář Muzea Východních Čech. Do skanzenu povede z centra Hradce Králové cyklostezka se zastávkami na významných archeologických lokalitách.

Centrum experimentální archeologie funguje již 10 let, na jeho stavbě se v rámci seminářů experimentální archeologie podílejí studenti z Katedry archeologie, ale také studenti dějepisu na PdF.  Centrum slouží nejen k vědeckým účelům, ale také pro interaktivní školní exkurze nazvané Živá archeologie. Na 3 000 žáků a studentů ročně si po prohlídce pravěké vesnice může vyzkoušet běžné činnosti pravěkých lidí, jako je obdělávání pole, broušení kamenných seker nebo tkaní na stavu.

Zde můžete shlédnout reportáž České televize vztahující se k tématu grantu ze zimních Všestar: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/210411000140212-udalosti-v-regionech-praha/obsah/103435-muzeum-praveku/

Více info o projektu Živá archeologie najdete na www.zivaarcheologie.cz .

Lucie Paštiková

Archeologie

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.