Afrika má slovo

03.05.2010 13:22

Afrikanistka z Hradce, to je jako Američan z Vysočan, myslí si ti, co nazývají můj obor “úchylkou”.

Pravda je taková, že jako dítě odkojené -kromě starých dobrých časů- také čerstvým mlékem kyberprostoru, si užívám práci s novými médii, která stírají fyzické hranice světa.Zpravodajský server bbc nabízí uživatelsky poutavou rubriku “Have your say”, kde se k pravidelně obnovovaným tématům mohou vyjadřovat anonymní internetoví surfaři z celého světa. Co všechno se v globální trafice při listování e-novinami můžeme dozvědět?
Témata, která obezřetní novináři BBC vybírají, nejsou nijak zvlášť kontroverzní a nemají prvotní ani skrytý potenciál rozpoutávat mezi uživateli interkontinentální “fajty” (rozuměj hádky). Účelně kladou takové otázky, ke kterým má většina z nás co říct a právě proto pozorným diskutérům rozšiřují obzory.
Během dlouhých večerů plných odkládání včerejších povinností až za ty zítřejší, jsem strávila nezměrné množství času u zdánlivě banální diskuze. V té afričané hodnotili uplynulý rok. Často nechyběla subjektivní hodnocení politického prostředí, kritika vlád nebo jenom prostičké srovnání úspěšnosti minulého roku s těmi předešlými.
Názory pak, pomalým skládáním mozaiky, dokázaly ilustrovat naprosto odlidštěné zprávy o afrických volbách, nepokojích, přepadeních a útocích, kterých se nám dostává na zbytku serveru. Díky tlachání v mimoprostoru a mimočase tak i hradecká afrikanistka dokázala přiblížit kontinentu, který znala jen z teoretických prací předních neznámých vědců. 
Do jaké míry jsou ale anonymní tlachy reprezentativní? Fakt, že se jedná o internetový server, navíc BBC značně třídí čtenářstvo. Zdaleka ne každý afričan má pravděpodobně touhy svěřovat se s úspěchy právě tam. Vlastně, zdaleka ne každý afričan se chce svěřovat. a Vůbec, zdaleka ne každý afričan má internet. Přesto kyberpavlač do velké míry odráží realitu. Zkresluje ji, samozřejmě, ale tak, jako si umíme z odrazu pokřiveného zrcadla představit původní tvář, můžeme si stejně připustit také míru e-zkreslení. Přesto, že se k foru o Africe dostane nepatrný zlomek afričanů, pořád je to špehýrka do cizí ložnice. S úplně stejnou vypovídající hodnotou, jakou má diskuze pod články na Novinkách. Bohužel. 



týna týblová, ff uhk, politologie cel-ast (cžv afrika)

 

 

 

 

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.