Analýza 1: Protikorupční strategie

07.05.2010 07:55

ÚVOD

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se nám nezadržitelně blíží a spolu s nimi se objevují i předvolební sliby jednotlivých politických partají. Jak jsme již v úvodím článku naznačili, půjde zde o analýzu osmi politických stran a jejich přístupu ke korupci. Lze totiž konstatovat, že vypořádání se s korupcí či politickou korupcí je věčný "evergreen" českých politiků před volbami. Už v minulých volbách jsme si mohli všimnout přehršle protikorupčních nápadů jednotlivých stran. No a jak to dopadlo? Podle Transparency International a jejich indexu vnímání korupce (CPI) byla Česká republika v roce 2006 na 46. místě v žebříčku s celkovým indexem 4,8. Nutno podotknout, že index je v rozmezí od 0 do 10, kde 10 je čistě bez korupční prostředí. Rok poté se index pohnul směrem k 10 a zastavil se na hodnotě 5,2, což znamenalo 41. místo. V roce 2008 jsme obsadili 45. místo se stejným indexem jako v roce 2007. Ale roku 2009 propadla Česká republika až na 52. místo a její index se ustálil na hodnotě 4,9. Můžeme tedy říci, že udržování indexu okolo hodnoty 5 není dobrá vizitka vůči zahraničním investorům, což má výsledný vliv i na ekonomiku země. Další alarmující událost lze spatřit i v angažování Americké hospodářské komory na protikorupční strategii. Mezi řádky můžeme vyčíst neschopnost českých politiků v boji proti ní.

Tolik stručný náčrt do korupční problematiky a nutnosti ji neodkladně řešit. V následujících kapitolách si analyzujeme protikorupční tématiku jednotlivých stran. Hned ze začátku je  "bohužel" nutné konstatovat, že nejrozvinutější volební programy v boji s korupcí mají menší a nové politické strany, kdežto u velkých stran můžeme nalézt velmi často vágní formulace.

ODS

Občanská demokratická strana pojala boj s korupcí jako jeden z klíčových bodů založený na třech pilířích: prevence, průhlednost a postih. Následně se snaží nastínit v několika bodech možnosti vytvoření transparentního prostředí, které logicky není nakloněné ke korupčním praktikám.

  1. Zveřejňování veřejných zakázek na internetu, čímž zajistí maximální dostupnost informací k dané státní zakázce.
  2. Zákaz účastnit se zakázek těm firmám, které mají neznámou vlastnickou strukturu.
  3. V případě porušení protikorupčního zákona, dostane firma zákaz účastnit se veřejných zakázek po dobu 5 let.
  4. Snižování byrokracie - nižší byrokracie znamená nižší možnost korupce státních úředníků.
  5. Pro důsledný boj s korupcí je nutné využít maximálních prostředků pro její odhalení - odposlechy, agenti "provokatéři" - a eliminovat možné zneužití na potlačení práv občanů.
  6. Zvýšení odpovědnosti úředníků skrze povinnost veřejného funkcionáře nahradit škodu.
  7. Tvrdé tresty za korupci včetně konfiskace majetku nabytého korupcí.

Celkově můžeme protikorupční program ODS charakterizovat jako základní formulace nutné k zajištění transparentního prostředí a eliminaci korupce. Avšak při realizaci nastíněných bodů se lze domnívat, že by se primární zájem programu povedlo naplnit. Negativum spatříme v absenci zamezení nezákonného lobbingu.

ČSSD

Česká strana sociálně demokratická se ve svém volebním programu odkazuje na nutnost bojovat proti korupci. Konkrétně můžeme využít i následující formulaci z programu: "Proto musí být boj s korupcí prioritou každé vlády, která to s demokracií myslí vážně". Odstavec věnovaný protikorupčnímu boji má poměrně široký záběr s vágními formulacemi.

  1. Rozšíření působnosti zákona o střetu zájmů.
  2. Přijmutí Úmluvy o boji proti korupci EU z roku 1997 a ratifikace Úmluvy OSN proti korupci z roku 2003
  3. Větší transparentnost a efektivnost ve vynakládání veřejných prostředků
  4. Zákaz účastnit se zakázek těm firmám, které mají neznámou vlastnickou strukturu.
  5. Prosazení zákona o lobbingu, který donutí politiky pod pokutou zveřejňovat setkání s lobbisty.
  6. Úprava fungování specializovaných policejních útvarů společně s posílením specializovaných útvarů státního zastupitelství.

Celkově můžeme pozitivně hodnotit vůli přijmout obě zmíněné "Úmluvy". Ovšem negativní aspekty se dají spatřit v nedotažení formulování zákona o lobbingu a střetu zájmů, neboť slovní spojení "pod pokutou" je nic nevypovídající informace.

KSČM

Komunistická strana Čech a Moravy se ve svém programu "zmiňuje" o korupci v několika bodech. Absolutně tu však absentuje rozvinutí myšlenky protikorupční strategie, což vzhledem k ostatním partajím je extrémní nedostatek volebního programu. Zmiňme si alespoň hlavní body.

  1. Omezení lobbingu dle zákonných pravidel.
  2. Důkladné prošetření všech problémů spojených se státními a veřejnými zakázkami a hospodaření s materiálem.
  3. Vznik opatření proti organizovanému zločinu a korupci a jejich prorůstání do státních, veřejných a politických struktur.

SZ

Strana zelených je jednou z menších stran, která má detailně propracovaný protikorupční program. Od podrobnějšího nástinu transparentního lobbingu až po restrukturalizaci pravomocí NKÚ a ÚOHS. Právě v detailnějším nástinu poměrně širokého programu v boji s korupcí lze spatřit největší pozitivum. Strana například nabízí:

  1. Zveřejňování veškeré dokumentace o veřejných zakázkách na internetu.
  2. Posílení pravomocí a kompetencí NKÚ a ÚOHS.
  3. Vytvořit transparentní prostředí mezi veřejnou správou a uchazeči o veřejnou zakázku.
  4. Vznik "černých listin", nebo-li listin, které firmy se nesmí účastnit výběrových řízení.
  5. Omezení imunity poslanců.
  6. Zavedení principu: Prevence, Postih, Motivace, kde motivací má být společenská i ekonomická motivace při odhalování korupce.
  7. Zavedení tzv.:" Whistleblowing", pro ochranu oznamovatele korupčních praktik.
  8. Zavedení pravidel lobbingu po vzoru USA nebo Evropského parlamentu.

Celkově lze protikorupční program hodnotit velmi pozitivně s tím, že je vidět snaha podchytit maximální možné "skulinky" pro korupci. Otázkou však zůstává, zda omezení imunity poslanců nejsou jen prázdné sliby, nebo zda finanční odměny nezavání "uplácení" občanů při odhalování korupce. Občané ČR by si totiž museli zvyknout na možnost a hlavně správnost poskytnout tyto informace, což lze charakterizovat jako velmi dlouhodobý cíl.

TOP 09

TOP 09 můžeme charakterizovat jako další stranu s detailnějšími představami o vymícení korupce v ČR. Jako jediná strana se ve svém programu odkazuje na nutnost spolupráce s odborníky pro vytvoření transparentnějšího prostředí. Korupci totiž TOP 09 definuje jako sofistikovanou činnost, jejíž původci jsou velmi vynalézaví.

  1. Informace o veřejných zakázkách mají být zveřejňovány v elektronická podobě a nelze se odvolávat na obchodní tajemství.
  2. Veřejné zakázky by mohly mít podobu elektronických aukcí včetně elektronické dokumentace.
  3. Zákaz uzavírání smlouvy s právní osobou bez průhledné vlastnické struktury.
  4. Zveřejňování rozpočtů politických stran na volební kampaně.
  5. Výběrová řízení na vrcholné pozice ve státní správě.
  6. Poslaneckou zákonodárnou iniciativu lze předložit po podpisu 10 poslanců, to se týká i pozměňovacích návrhů.

Poslední bod považujme za velmi pozitivní prvek k omezení tzv.: "přílepků". Další pozitivum můžeme spatřit ve zveřejňování rozpočtů politických stran. Negativum ovšem uvidíme v absenci regulace lobbingu či zpřísnění kontroly státních úředníků (například možným agentem "provokatérem"). 

KDU-ČSL

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová je další stranou v řadě, která tématice korupce věnuje širší pozornost a chce s ní radikálně skoncovat. Jako nejdůležitější změny uvádí:

  1. Zakotvení institutu protikorupčního agenta.
  2. Nepotrestání viníka korupce v případě, že pomůže rozplést korupční síť.
  3. Konfiskace nezákonně nabytého majetku.
  4. Znovu vytvoření finanční policie jako samostatný útvar.

Silné negativum volebního programu lze spatřit v regulaci lobbingu. Naopak jako pozitivní se dají ohodnotit body 1 a 2, které napomůžou vytvořit nejistotu v zločineckých strukturách. Nikdo si nebude moci být nikdy jist, zda se nejedná o agenta či zda osoba vystavena korupci nepůjde celou situaci nahlásit. Jedná se tedy o velmi preventivní nástroje.

VV

Věci Veřejné aneb "konec politických dinosaurů" vzala protikorupční strategii velmi vážně. Jejich program je vedle TOP 09 a SZ jeden z nejvíce propracovaných a plných nápadů. Podívejme se na nejdůležitější body celého programu.

  1. Zavedení testu korupční odolnosti.
  2. Zavedení institutu korunního svědka.
  3. Transparentní prostředí veřejných zakázek. Veškerá dokumentace by měla být přístupná na webu.
  4. Změna "náhubkového zákona".
  5. Posílení pravomocí NKÚ a rozšíření působnosti samosprávy.
  6. Podpora protikorupčních auditů na všech úrovních samosprávy.
  7. Zavedení jasných pravidel pro lobbing po vzoru USA a Evropského parlamentu. Registrace lobbistů a zavedení etického kodexu lobbisty.

Nejvíce můžeme vyzdvihnout regulaci lobbingu včetně etického kodexu. Naopak některé body ovšem můžou působit silně represivním dojmem. Celkově vypadá program tak idylicky, že jeho případné prosazení by znamenalo stop korupci v ČR. Otázkou však zůstává, do jaké míry je to realizovatelné?

SPOZ

Poslední v řadě je Strana Práv Občanů Zemanovci, kteří ve svém volební programu věnují "odstavec" korupční tématice. Celkový boj proti korupci strana uchopila formou několika větných prohlášení v programu.

  1. "Nesmlouvavě vystupujeme proti korupci a klientelismu v řadách policie".
  2. Klíčové přijetí zákona o prokázání příjmů a majetku.
  3. Obnovení finanční policie a finanční prokuratury.
  4. Konfiskace nelegálně získaného majetku.

Tento protikorupční program je společně s KSČM velmi vágně formulovaný, který postrádá jakékoli vysvětlení možnosti dosažení cíle. Navíc zde chybí řešení primárních problémů, které s korupcí souvisí (například lobbing).

Kdybychom měli shrnout celkově volební programy s protikorupčním důrazem, je namístě konstatovat, že menší strany se tohoto úkolu zhostily mnohem pečlivěji. Připomeňme však, že nejdůležitější není vytvářet strategii boje s korupcí od "kulatého" stolu, ale výrazně navýšit komunikaci s organizacemi, které se v dané problematice pohybují (např. Transparency International). Úkolem politiků je následně najít politickou shodu v přijetí důležitých zákonů. Pokud znovu nahlédneme na analýzu, zjistíme, že všechny strany mají boj s korupcí v programu. Nemělo by být tedy těžké alespoň několik těchto kroků realizovat!! 

Závěrem bych rád připomněl, abyste NENECHALI svůj hlas propadnout a VYBRALI si Vám nejbližší program.MLČENÍM ještě nikdo nic NEZMĚNIL!!!!!

 

Michal Sejkora

Politologie - latinskoamerická studia

 

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.