PERU II. část

23.09.2010 23:44

PERU II. část

Cusco – Pupek světa

Cusco je jedním z nejnavštěvovanějších míst Peru. Turisty do třísettisícového města situovaného uprostřed And láká nejenom jeho bohatá historie spojená s érou Incké říše, ale i strategická poloha, která vám umožní navštívit během jediného dne hned několik archeologických památek a kamenných pevností starých stovky let. V neposlední řadě je Cusco výchozím bodem pro cestu na Machu Picchu.

Historie Cusca sahá až do 11. století. Ve 13. století se město stalo metropolí inckého impéria a v roce 1533 bylo dobyto Španěly a stalo se z něj klasické koloniální město. Cusco bylo původně stavěno do půdorysu ve tvaru posvátné pumy, jejíž hlavu tvořila pevnost Sacsayhuamán, která se dnes nachází 9 kilometrů od městského centra. S postupem času však Cusco tvar pumy ztratilo. Většina inckých staveb byla zbourána a nahrazena španělskými renesančními chrámy a kostely, kterých je ve městě opravdu požehnaně. Nejznámější je katedrála Santo Domingo, jejíž vznik je zahalen mnoha legendami, nebo kostel La Compañia de Jesus, dominanta hlavního náměstí Plaza de Armas. Svůj podíl na změně charakteru města měla i ničivá zemětřesení, která tuto oblast v minulých desetiletích postihla.

Přesto, že Španělé měli na vývoj charakteru města obrovský vliv, udrželo si Cusco svého indiánského ducha a můžeme zde najít i mnoho památek z dob Incké říše, dokonce i základy nejbohatšího inckého chrámu Slunce – Quoricanchy (Třpytící se zlato), na nichž dnes stojí křesťanský kostel. V Quoricanche bylo téměř vše ze zlata, na zdech byly tunové nánosy drahých kovů a drahokamů. Stejně tak i dekorace a vybavení chrámu bylo zlaté a kupky zlatavého prachu zdobily i nádvoří Quoricanchy. To vše však na začátku 16. století skončilo v rukou španělských dobyvatelů.

Vzpomínky na dobu Inků na vás však dýchnou nejen v Quoricanche, samotném centru pradávné říše, ale i v blízkém okolí Cusca. Vyjedete-li za pár drobných solů mikrobusem severním směrem nad město, ocitnete se uprostřed okázalých ruin inckých staveb, které dokládají proslulou inckou preciznost a zručnost při práci s kamenem. Ať už incké lázně Tambo Machay, vojenská pevnost Puca Pucara, Quenko nebo asi nejznámější výše zmiňovaný kamenný komplex Sacsayhuaman, všechny působí velmi mystickým dojmem. Při putování po těchto archeologických skvostech se nevyhnete zástupům turistů natěšených na snímky u nejvyšších kamenů nebo copatým indiánkám s lamami na vodítku, které se vám staví před objektiv a za každý snímek si nechají poctivě zaplatit. Návštěvy ovšem nebudete při pohledu na Cusco z výšky 3700 metrů litovat.

Pokud vám po zpáteční cestě do Cusca zbude ještě nějaký čas a síly, můžete navštívit některé z mnoha muzeí, jenž jsou ve městě k dispozici. Některá přibližují historii Incké říše nebo významné momenty z dějin Cusca či Peru, jiné se zas zaměřují na život indiánů, umění nebo kulturu.

Cusco je velmi zajímavé město s mnoha typickými rysy. Od ostatních peruánských měst, které jsme měli možnost navštívit, se na první pohled liší především poklidnou atmosférou, která v něm panuje a bezpečností, na kterou je zde díky vysokému počtu turistů kladen velký důraz. Pokud tam tedy plánujete cestu, není se čeho bát.

 

Michaela Šírová

Politologie – latinskoamerická studia

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.