Proč je Afrika zakrnělá? (4)

18.04.2011 11:21

Proč je Afrika zakrnělá?

Aneb sebekritická úvaha nad lehkostí bytí Evropana!

Bc. Petra Kuncová

Politologie - africká studia

Už samotnou otázku, lze považovat za spornou, jelikož to opět soudíme „ my Evropané“ o „nich neschopných černouších“, kteří pořád potřebují naši pomoc a vedení za ručičku. O „ nás nevyvinutých Evropanech“ si zase „oni vyspělí Američané“ myslí, že jsme zakrnělí. A tak stále hodnotíme ostatní a nemyslíme na sebe, či naopak pouze na sebe.

Odmítám tvrzení o zakrnělosti jiných (lidí, států, kontinentů, kultur, náboženství) pouze na základě odlišnosti. 

Objevení jejich zakrnělosti!:

Mohla bych hodnotit špatnou ekonomickou, politickou, zdravotní a jiné situace v Africe, což by jistě naplnilo předpoklad její „zakrnělosti“. Za kterou, dle mého názoru, může éra evropského kolonialismu a jeho dědictví (rozvržení hranic nerespektující hranice etnické) v kombinaci s přerušením jejich vlastního afrického vývoje a navíc naší pomocí v podobě implantování struktur a postupů, které mohou fungovat pouze v naší „vyspělé“ evropské kultuře.

Objevení naší zakrnělosti?:

V čem však tkví „naše evropská vyspělost“? V tom, že zakazujeme nošení šátků a burek přes obličej muslimským ženám? (viz nový zákon o zákazu nošení burek na veřejnosti ve Francii).Či v tom, že odkládáme své nejstarší a tudíž nejmoudřejší i s jejich výslovným nesouhlasem, do domovů napospas cizím lidem a cizímu prostředí, kam je chodí jejich příbuzní navštěvovat v mnoha případech pouze v den výplaty důchodu.Nebo v tom, že se přejídáme a příjem potravy několikrát převyšuje denní potřebu, čím si vědomě ničíme zdraví? Nebo v tom, že denně vyprodukujeme kilogramy odpadů, které jsou za drobné vyváženy právě na černý kontinent?Vyjmenovávat se dá mnoha směry, avšak pro ilustraci stačí. Smutným faktem však zůstává, že jsme schopni téměř celý život prožít bez kontaktu s ostatními lidmi, pouze u počítače či televize, v domě, kde protečou statisíce litrů pitné vody jen tak do kanálů, jídlo v polotovarech z obchodů ohřát v mikrovlnce, plýtvat časem, který by měl být vzácný pro každého.Přestože nám jsou poskytovány veškeré výhody, nejen, že si jich nevážíme, ba hůř, ani si je neuvědomujeme. Ale užíváme si kritizování ostatních. Možná by mnohým z nás prospěla africká „zakrnělost“, denně dojít (po svých, nikoliv autem) minimálně 2 km pro vodu s alespoň 20litrovým barelem, což znamená zpět v rukou nést 20kg. Poté si najít, vypěstovat, ulovit cokoliv k jídlu, do toho alespoň základním způsobem obstarat děti a ochránit rodinu (v tom jim napomáhá přítel Kalašnikov, poslaný jako rozvojová pomoc námi „vyspělými“). 

 Že by případné řešení:

Divím se, že ještě „vyspělé“ nenapadlo, poslat jako rozvojovou pomoc zbraně s dalekosáhlejším dopadem např. atomovou bombu, bylo by z toho více peněz, rychle by to vyřešilo problémy s etnickými a ostatními konflikty a navíc zastavilo šíření nemocí, možná by se našel i nějaký vodní pramen.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.