Stav veřejných financí a rating ČR

10.03.2010 16:47

Ratingová agentura Moody’s opět varovala Českou republiku, že může výhledově snížit její kreditní rating, jestliže nebude zvrácen negativní trend ve veřejných financích. Na následujících řádcích stručně odpovíme na dvě jednoduché otázky. Co vlastně rating znamená a k čemu slouží? Jaké by byly důsledky snížení ratingu pro Českou republiku? Autor tohoto krátkého článku se bude snažit celou složitou problematiku maximálně zjednodušit.

Rating vyjadřuje názor agentury na schopnost určitého subjektu (firmy, města, státu) dostát svým finančním závazkům v plné výši a včas. Poskytuje tak jednoduchou informaci o pravděpodobnosti selhání konkrétního dlužníka. Na globálním trhu dominují tři ratingové agentury: Moody’s Investors Service (má 40% tržní podíl), Standard & Poor’s (rovněž 40 %) a Fitch Ratings (16 %). Aby to nebylo tak jednoduché, existuje celá řada vydávaných ratingů a každá agentura používá svou vlastní stupnici a metodologii pro konstrukci ratingu. Nás bude ale zajímat tzv. suverénní rating státu (sovereign rating), který hodnotí kreditní schopnost daného státu.

 

Zdroj: Standard & Poor’s

Výše uvedená tabulka ukazuje stupnici, kterou používá ratingová agentura Standard & Poor’s. Ratingy dělí do dvou kategorií, a to ratingy investičního stupně a ratingy spekulativního stupně. Nejvyšší možný rating ‘AAA’ v podstatě znamená, že existuje nízké riziko defaultu (nesplnění závazků) dlužníka, i v případě nepříznivých ekonomických podmínek. Rating ‘CCC’ od Standard & Poor’s naopak znamená, že default dlužníka je reálnou možností a rozhodujícím způsobem závisí na tržních podmínkách, příznivém ekonomickém prostředí.

A které země disponují nejvyšším ratingem? Řecko to není. Jsou to například USA, Německo, nebo Norsko. Možná už čtenář přišel na to, proč Čína kupovala tak velké množství dluhopisů americké vlády. Není to z toho důvodu, že by měla Ameriku tak ráda nebo aby měla vůči Washingtonu páku, je to z důvodu vysoké kredibility americké vlády a její vysoké kapacity plnit své závazky. Americké státní dluhopisy jsou tak považovány za vysoce bezpečnou investici. Naopak nižší ratingy (spekulativního stupně) mají například Argentina (B-) nebo Nigérie (B+).

K čemu ratingy slouží? Mohou pomoci korporacím získat finance na kapitálových trzích k rozvoji firmy, výzkumu, nebo expanzi. Pomáhají státům a městům ve financování různých projektů. Investorům ratingy usnadňují investiční rozhodování. Jsou široce používány institucionálními investory (investičními fondy, penzijními fondy, bankami, pojišťovnami). Korporace, finanční instituce, státy a města používají ratingy jako nezávislé ukazatele jejich schopnosti plnit úvěrové závazky. Přitom platí obecné logické pravidlo. Čím vyšší má subjekt rating, tím nižší úrok musí platit, aby získal zájem investorů. Nepřímá úměra platí analogicky i obráceně.

Česká republika disponuje solidním kreditním ratingem A se stabilním výhledem od agentury Standard & Poor’s. Agentura Moody’s udělila ČR rating A1 (odpovídá ratingu A+ od S&P). „Hlavním problémem České republiky je politický vývoj, jehož svědky jsme byli v uplynulých letech. Pokud se tuto oblast podaří odblokovat, vidíme prostor pro více pozitivní scénář,“ uvedl senior analytik Moody’s Dietmar Hornung. Následující graf uvádí vývoj suverénních ratingů několika zemí včetně ČR.

Zdroj: ČNB, Zpráva o finanční stabilitě 2008/2009

Jaké jsou důsledky sníženého ratingu můžeme vidět u Řecka, které si v současné době nepůjčuje na kapitálových trzích zrovna nejlevněji. Řecko je stále ještě hodnoceno agenturou S&P ratingem BBB+, ovšem s negativním výhledem. S&P i Moody’s přitom nedávno konstatovaly, že Řecku hrozí několikanásobné snížení ratingu. Zatím je o řecké dluhopisy na trzích zájem. Následující měsíce budou ale zajímavé. Země bude muset na trzích prodat dluhopisy v hodnotě několika desítek miliard EUR a to v době, kdy budou nabízet své dluhopisy další státy EU, které se těší vyšší důvěře investorů.

 

Bc. Martin TOMÁNEK

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.