Volební analýzy - úvod!

30.04.2010 21:09

Vážené kolegyně, vážení kolegové

rok 2010 je pro Českou republiku jistě rokem důležitých rozhodnutí. Našich rozhodnutí. Asi nejdůležitější nás čeká ve dnech 28. a 29. května, kdy budeme volit "novou" Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky. V letošních volbách se registrovalo 27 kandidátních listin. Mnoho z politických partají jsou spíše marginálního charakteru. Nicméně se v posledních předvolebních průzkumech ukazují vzestupy nových politických stran, které ubírají na síle tradičním stranám. Vybrat si stranu, která by měla podle programového prohlášení hájit právě Vaše priority není jistě snadné. Je jasné, že ne každý má čas i chuť pročítat předvolební programy jednotlivých politických stran a vybrat si tu "pravou".

A právě z tohoto důvodu jsme se s kolegy z politologie rozhodli provést analýzu volebních programů vybraných politických stran. Vzhledem k omezeným časovým možnostem jednotlivých autorů jsme vybrali pouze ty strany, o kterých předpokládáme, dle průzkumů, že svedou "bitvu" o poslanecké mandáty. Jedná se o všechny parlamentní strany doplněné o tři nové strany se stoupajícími preferencemi. Tedy:

  • ODS,
  • ČSSD,
  • KSČM,
  • KDU-ČSL,
  • SZ,
  • TOP 09,
  • VV,
  • SPOZ.

Celkem budou zveřejněny 4 srovnávací analýzy volebních programů. V každé analýze se zaměříme na jedno z nejpalčivější témat nadcházejících voleb. První analýza bude zaměřena na korupci, boj proti ní, lobbismus a další negativní jevy. Druhá stať rozebere ekonomické představy jednotlivých stran: jak ušetřit, reformovat atp. Třetí v řadě bude analýze podroben přístup k zahraniční a bezpečnostní politice. A samozřejmě také nezapomeneme na vzdělávací systém v ČR. Jak chtějí politické strany reformovat VŠ? A co placení školného na VŠ?

První a druhá analýza bude zveřejněna v pátek 7. května 2010 pod štítkem VOLBY 2010!!

Třetí a čtvrtá analýza bude následovat týden poté. Tedy pátek 14. května 2010 tamtéž!!

Cílem celé srovnávací analýzy je provést důkladnou analýzu vybraných politických partají a poskytnout tak Vám (tedy voliči) možnost vybrat si nejlepší možnou variantu bez nutnosti pročítat dlouhá programová prohlášení. V analýze neočekávejte subjektivní hodnocení programů politických stran, nýbrž přehledný průřez napříč programy s důrazem na srovnání.

Doufáme, že uvedený nápad a realizace projektu bude přínosem pro nás všechny. Předem se omlouváme těm, kteří si myslí, že politika nepatří na akademickou půdu. My jsme přesvědčeni o tom, že nadstranická analýza bez agitačních sloganů není nikterak škodlivá, ba naopak.

 

            Za redakční radu

Michal Sejkora

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.